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CONTINUATION SHEET 
 
 

1. Question:  This scope of work states to excavate 7 feet below water table (which is currently 7 feet 
deep) for a total excavation depth of 14 feet.  If we take out this much dirt next to the containment 
wall, there is a possibility for undermining the structural integrity of the concrete wall and pad for 
tanks #1 and #2.  What measures should be taken to ensure that this doesn't become an issue? 

 
1. Response: On the "Scope of Work MILCON Soil Excavation", Note #1 of "Section D. Excavation 

Activities" replace note with: "The contractor will excavate an area approximately 53 feet wide by 82 
feet long to a depth of 2 feet below the existing water table; the water table is estimated at 5 to 7 feet 
below grade. Excavated soil will be placed on a containment pad and sampled for disposal.” 

 
 
2. Question:  If we dig 14 feet down in an area 82 feet x 53 feet per the scope of work, we will surely hit 

water.  Does this water also have to be treated as hazardous material?  If so, what is the protocol for 
handling the water and what is the estimated volume of water to be abated? 

 
2. Response: The soil above the water table shall be layered with a flat or concave top layer. The soil and 

water two feet below the water table shall be placed on top of the above water table soil. The intent is 
to have the water in the below water table soil filter into the above water table soil and treat the entire 
pile as a whole. 

  
 
3. Reference:  Specification Section 33 52 43.00 20 - Paragraph 2.5.1 Process for Carbon Steel 
 

Question:  This section calls for x-ray (radiographic) testing of 10% of field welds.  In the past, it has 
been nearly impossible to perform x-ray testing in the field because the contractor needs permission to 
bring the radioactive devices onto the base, and most times the main gate will not let them through.  
Will ultrasonic testing of 10% of field welds be considered and acceptable alternative to radiographic 
testing for this project? Ultrasonic has always been accepted in the past for the testing of underground 
steam & condensate piping field welds. 
 

3. Response: Follow the requirements listed in the Specs; use Radiographic X-ray. Contact the OICC to 
get permission to bring the radiographic equipment on base. The procedures will be addressed in the 
pre-construction conference. 

 


