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CONTINUATION SHEET 
 
 

1. Question: The amount of dirt to be excavated will not hold the amount of projected water to be 
removed. Given that Amend 0007 directs us to filter contaminated water through the contaminated dirt, 
this will require a water tight berm to be built to contain the excavated contaminated mud until it dries 
and can be disposed of. What type of berm will be required? Where should it be located? Can you 
provide sketches and/or specs for this work? 

 
1.  Answer: The RFI conclusion that "The amount of dirt to be excavated will not hold the amount of 

projected water to be removed" may not be correct. Estimating that there is 602 cy (50ft x 65ft x 5ft) of 
relatively dry soil (avg. 10% moisture) above the watertable, and that 2 ft of saturated soil (25% 
moisture) is excavated over the same area below the watertable, then the resultant average moisture 
is 18%, which is less than saturated. The purpose of the excavation is not to remove contaminated 
groundwater, but to remove contaminated soils as deeply as practicable without dewatering. 

 
 
 
2. Question: Generally, contaminated water and contaminated soil are handled in two different and 

distinct processes. Will current EPA requirement allow water to be filtered over the stockpiled 
contaminated soil? Is it possible, a full ground water remediation will be required? If remediation is 
required, can you provide remediation specs and statement of work? 

 
2.  Answer: Section D.1 of the "Scope of Work MILCON Soil Excavation" requires excavated soil to be 

placed on a containment pad and sampled for disposal. North Carolina Dept. of Environment and 
Natural Resources (NCDENR) Guidance for "Initial Response and Abatement Actions for Non-UST 
Petroleum Releases" illustrates a temporary containment pad at Figure 6, p. 45 of the guidance at 
http://portal.ncdenr.org/c/document_library/get_file?p_l_id=38491&folderId=460783&name=DLFE-
13456.pdf. It consists of a plastic sheeting liner base and straw bale berm with a plastic cover sheet to 
prevent run-off and run-on. Location of containment pad will be coordinated with base personnel. 

 
 
 
3. Question: This amount of soil and water disposal will require various EPA plans and permits. Will the 

Govt. generate these plans or do we need to hire outside engineers to conduct studies, analysis and 
prepare plans and permit applications? 

  
3.  Answer: This soil removal and disposal is regulated by NCDENR requirements; not EPA. Separate 

groundwater remediation is not required for this soil removal action. EPA permits are not required. 
 
 
 
4. Question: It appears, with the amount of excavations in close proximity to other structures, temporary 

shoring of soils will be required to provide structural support for the said structures. Can you please 
provide shoring details to be incorporated in our bid? 

 
4.  Answer: Regarding temporary shoring of soils adjacent to structures, shoring should not be used. The 

excavation contractor should stay far enough away from existing structures to preserve structural 
integrity. This would include not excavating below the water table adjacent to structures. An 
environmental professional provided by the government will be on site to confirm that excavations 
extend to the appropriate horizontal and vertical boundaries. 


