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CONTINUATION SHEET 
 
 

1. Question: Reference:  Specification Section 05 21 19 OPEN WEB STEEL JOIST FRAMING 
 A painting/coating is not specified for the steel joist framing.  Should it be galvanized based on the 

STRUCTURAL STEEL Specification Section 05 12 00 Paragraph 2.4? 
 
1. Answer: The steel joist framing must be galvanized in accordance with Section 05 12 00. 
 
 
2. Question: Reference:  Specification Section 09 97 13.27 EXTERIOR COATING OF STEEL 

STRUCTURES Paragraph 1.4.6.8 Qualifications of Coating Contractors 
This spec section requires that all coating contractors have the ISO-9001 or SSPC-QP-1 certification.  
This requirement limits this work to only one area contractor and eliminates all regular base painting 
contractors from performing this scope of work.  Can this requirement be lifted for this project? 
 

2. Answer: No, this requirement can not be lifted. 
 
 
3. Question: How do we excavate two feet below existing water table without dewatering? 
 
3.  Answer: The 2 feet into water table is actually 2 feet below the top of the vadose zone and is an 

estimated goal. The intent is to make sure the contractor excavates into the water table, which may be 
less than 2 feet. The 2 feet value should be used for estimating quantities since it will be the maximum 
depth to be excavated to. Also, the contractor must excavate in a manner in which the bucket of the 
excavator transects the entire targeted depth. This will allow the "wet" soils to be mixed with the dry 
soils. The contractor must not excavate in a manner in which a vertical interval such as 1 foot at a time 
is removed.  An environmental professional provided by the government will be on site to provide 
guidance and to confirm that excavations extend to the appropriate horizontal and vertical boundaries. 
This professional may also need to take a few soil samples at certain locations. Backfilling of 
excavation must be initiated with #57 stone or other suitable coarse aggregate to bridge any standing 
water in the excavation, then covered with filter fabric, and then filled with suitable backfill materials. 

 
 
4. Question: Contract documents call for an excavated area of 83' x 53' x 2' below water table. Water 

table stated at 5' to 7' below grade. If water table averages at 6' below grade, excavation will average 
8' below grade. Based on these dimensions, excavation will total 1303.4 cubic yards, not 602 cy as 
stated.  Is there ample room at the site for a containment this size? 

 
4. Answer: Yes, there is room inside the Fuel Farm fence line. Soil can be staged along the fence line. 
 
 
5. The following is provided to clarify the excavation depth:  

Once the contractor "hits" the water table, the contractor must dig 2 feet into the water table. The water 
table is estimated to be 5 to 7 feet below grade. 

 
 
6. On the "Scope of Work MILCON Soil Excavation", Note #1 of "Section D. Excavation Activities" replace 

note with: "The contractor will excavate an area approximately 50 feet wide by 65 feet long to a depth 
of 2 feet below the existing water table; the water table is estimated at 5 to 7 feet below grade. 
Excavated soil will be placed on a containment pad and sampled for disposal." 


